keskiviikko 13. elokuuta 2014

Viimeinen hellepäivä

Eilen tais olla viimeinen hellepäivä tälle kesälle..no ainakin pitkä pätkä hellepäiviä on takana olikohan niitä nyt 38 tai jotain sinne päin :)

Nyt oon perehtynyt enemmän näihin oman pihan antimiin vaikka myös vähän kovemmat työt kutsuukin taas kerran...HUUUUUOOKAUS....

Olen keräillyt vihaisten ampiaisten keskellä viinimarjoja ja keitellyt niistä mehuja....siis viinimarjoista, en ampiaisista.Vaikka olishan sekin yksi keino päästä niistä eroon, Mauri-Antero sai jo piston huuleensa ja oli tooodella murheellinen :(

            Voiko koira enää tuon murheellisemmalta näyttää? Kuka käskee yrittää syödä ampiaisen?



Tuo helvetinkone joka mulla nyt on keittimenä on kyllä sellainen vempain jolla heittäisin varista jos en olis niin hemmetin eläinrakas....Tuon kanssa saa tehdä kaksinkertaisen työn. Tuosssa ei ole edes merkkiä näkyvillä missään joten en edes muista minkä merkkinen vempain tuo on. Jossain takuupapereissa se merkkikin kyllä on.



Mulla oli monta vuotta käytössä Halpa-Hallista ostettu ihan älyttömän hyvä sähköinen mehustin, sitten se pimahti ja koska Halpa -Hallissa ei siihen aikaan ollut yhtäkään mehustinta eikä ollut tulossakaan niin päätin sitten tilata Stocmannin verkkokaupasta oikein hienon kunnon mehustimen.

Joo - älkää koskaan uskoko että kallis on välttämättä sen parempaa kuin halpakaan.
Maksoin Halpa- Hallin mehustimesta satasen kieppeet, Stocmannin mehustin maksoi yli puolta enemmän eikä sillä periaatteessa tee yhtään mitään.

Lähetin sen vaihtoon ekan keittely-yritykseni jälkeen.
Halpa-Hallin keittimessä oli rajoitin joka myös pelasi kunnolla, kun vesi alkoi kiehumaan rajoitin laski lämpöä sen verran että vesi kiehui pikkuhiljaa eikä vettä tarvinnut lisätä mehustamisen aikana ollenkaan.
Tosin mehun valmistumisaika oli paljon pidempi mutta mehu oli kauniin sakatonta ja kirkasta.

Tää Stocmannin räähkä vehje keittää ihan täysillä koko ajan, joten vajaan tunnin mehustuksen aikana vettä saa lisätä ainakin kolme kertaa - ellei enemmänkin :(
Kun mehua keitetään niin että vesi kiehuu täysillä, niin mehusta tulee sakkaista ja ruman väristä.

Luin ohjeesta että keittimessä on rajoitin...mutta niin ei kuitenkaan todellisuudessa ole.
Lähetin ensimmäisen keittimen takaisin vikaselosteen kera ja vaadin tilalle uuden...ja koska olen erittäin pirullinen ihminen (kuten moni tietää) niin merkkasin keittimen pohjaan ihan pienen pienen naarmun että en vaan saa takaisin samaa keitintä :)

Sain tilalle upo-uuden keittimen joka perkele keittää samanlailla, ihan täysillä kuten edellinenkin.
Stocmanilta sanottiin kohteliaasti että edellisessäkään keittimessä ei ollut mitään vikaa..niin no miten sen nyt ottaa...Kävimme asiasta erittäin kohteliasta kirjeenvaihtoa pitkän aikaa.
Mä en koskaan pottuile silloin kun on kyse reklamaatio-asioista.
Oon niitä itsekin joutunut työssäni hoitamaan ja tiedän miten asiat parhaiten menevät, ei ainakaan pottuilemalla.

Koska oli kevät eikä keittimiä tahtonut saada mistään niin päätin pitää keittimen vaikka Stocmann oli valmis antamaan rahani takaisin koska keitin ei edelleenkään vastannut toiveitani.

Huh huh...olipas pitkään lähes asiallista tekstiä :)

No joo nyt keitän mehut, ja lisään vettä noin 15 minuutin välein ja sen jälkeen suodatan mehut suodatinharson lävitse, muuten mehu on sakkaa täynnä :(

Ehkä ostan jostain uuden halvan sähköisen keittimen, Mehu-Maijaa en huoli koska keraamisella tasolla se ei saa vahingossakaan kiehua yli muuten taso on täynnä pieniä reikiä :(
Ja mä totta kai kiehuttaisin sen yli kuten kaiken muunkin....Oon pohjaanpolttamisen ja ylikiehumisen maailmanmestari !



Eilen keräilin myös papusatoani talteen.
Papuja tulee tänä vuonna aivan valtavasti, tuo oli vasta hyvin pieni osa satoa mitä nyt keittelin pakkaseen. Otin juuri sen verran kun 8 litran kattilaan kerralla mahtui.
Viljo seuraa kuin hai laivaa mun tekemisiäni, se ei mene kahta metriä kauemmaksi emännästään, on mulla uskollinen ystävä ja aina yhtä iloinen  <3

Eilen olin ihan vetämättömissä ja jotenkin täysin nuupahtanut kun Anne tuli kun oli viemässä Leetä silmäpeilaukseen.
Muu hörhölauma jäi hoitoon siksi aikaa.
Ihan hemmetin hieno juttu oli, että Leen silmät olivat aivan kunnossa molemmat <3
Myös pahasti vahingoittunut silmä oli ihan normaali <3

Lee törmäsi pentuna metsässä juostessaan Siruun ja horjahti rutikuivaan paksuun ja pitkään keppiin joka meni suoraan silmämunan ohitse silmäkuopan perälle asti ja epäiltiin vahvasti että silmä ehkä sokeutuu.
Nyt kuitenkin todettiin molempien silmien olevan ihan kunnossa <3
Ja Lee senkun mennä roiskuttaa eteenpäin ..nimenomaan roiskuttaa <3

Tän eläimen uimatyyli voittaa jopa meidän tollerin räpiköinnin...Kumpikin osaa kyllä uida ihan hyvin kun vaan haluavat, mutta kun roiskutustyyli on niin paljon kivempi :)

Päätettiin eilen illalla lähteä Annen kanssa keräilemään kiviä naapurin pellolta Jumeksessa, vaikka olinkin rättiä vetelämpi.
Meillä kun on vielä ankka-aitauksessa aidan naapurin puoli kivettämättä ja naapuri tarjosi meille traktoria ja peräkärryä että voidaan mennä hakemaan hänen pellontekeleestään kiviä.
Metsä kaadettiin siitä pari vuotta sitten ja he on keränneet aivan valtavat kasat suuria kiviä keskelle peltoa ja koko pelto on edelleenkin täynnä isoja kiviä.

Jumesniemi on varsinainen kivikylä, joka paikka on täynnänsä kiviä :)

Me saadaan kivet paljon helpommin noin, koska muuten me oltais jouduttu kantamaan kivet ryteikköisen metsän kautta tai heittämään parimetrisen aidan ylitse...mikä olis ollut lähes mahdotonta.
Nyt me saadaan kivet helposti kun naapuri tuo peräkärryn ihan aidan viereen <3

Naapuri oli ajanut yhden traktoreistaan peräkärryineen jo valmiiksi pellolle. Keräiltiin kiviä ja myös naapuri tuli joksikin aikaa auttamaan omien navettahommiensa ohessa, maalla on kyllä aivan ihania ihmisiä, kaikki auttavat kaikkia <3
Hän sanoi että voimme ajaa traktoria sitä mukaan kun kiviä otetaan että ei tarvitse raahata niitä pitkää matkaa.

Mä tietty olin sitä ennen mennyt möläyttämään että oon ajanut traktoria joskus 10 vanhana maalla mummolassa.
Anne ilmoitti heti että mä saan ajaa kun oon kerran ennenkin ajanut...Tziisus...siitähän on aikaa sata vuotta kun mä olen ollut 10 vuotta vanha!!!!!!

Tuo ei ole sama traktori...luulisin mutta en ole varma. Tää kuva on otettu jo muutama vuosi sitten....

Joka tapauksessa nyt tuli sekin homma opeteltua uudelleen.
Osaanhan mä ajaa mutta kun siinä traktorissa oli paljon polkimia ja paljon kaiken näköisiä namikoita ja kaksi ihmeellistä käsivaihdekeppiä.
Itse traktori oli talon vanhin vehje, varmaan suurinpiirtein samanlainen jota olin ajanut 10 vuotiaana :)

Kun sen sai käyntiin niin eihän ajaminen vaikeaa ole, ihan kun nyt ajaminen yleensäkin, oonhan mä ajanut jäärataa ja vetänyt asuntovaunua ja ajanut asuntoautoa ja jopa täysperävaunullista öljyrekkaa...hmm..sitä tosin vaan muutaman metrin :)

No naapuri kyseli lampaista ja niiden laitumesta jota nuo paimentytöt ei ole vieläkään oikein kunnollista löytäneet viime kesän jälkeen, kun pitkäaikainen pelto meni muuhun käyttöön ja otimme tyttöjen aidan talkoilla viime syksynä pois.:(

Naapuri on jo kerran ehdottanut heidän keskellä metsää olevaa peltoa joka olis muuten ihan huippuhyvä...mutta se todellakin on keskellä metsää...
Susia liikkuu myös täälläpäin eikä lampaita voi noin vaan jättää oman onnensa nojaan vaikka päivittäin kävisikin niitä katsomassa.

Nyt naapuri ehdotti että pelto joka on näkyvillä Annen yläkerran parvekkeen ikkunasta on heille täysin käyttämätön.
Peurat käyttää sitä reittinään ja mullikoiden ohuet sähkölangat ei peuroja pidättele, naapuri on joutunut moneen kertaan etsimään mullikoitaan ympäri metsiä kun peurat on katkaiseet aidat ja nyt pelto on ollut tyhjillään.

Lammasverkosta peurat eivät mene läpi joten siitä sais pellon ilmaiseksi käyttöön ja pellon laidassa on kaiken lisäksi lähde joten vettä ei lampaille tarvitse kaukaa etsiä :)
Pellon viereen pääsee myös autolla kun sinne on tehty ihan hyvän näköinen tienpätkä.
Joten tuo olis ihan huippu-hyvä paikka <3

          No niin tytöt, katsokaapa noita tyhmän näköisiä koiraeläimiä aidan takana ..mmäääääähhh :)


                                                  Jaa että paimennusta....


               Jos nyt vähän hölkättäis karkuun, vaikka tuon koiraeläimen mieliksi :)

             Lampailla ei ole ollenkaan ylähampaita, vain alahampaat, joten ei ne aikankaan lujaa pure :)

                                                   "Tytöt" pitää kokousta :)


Tänä kesänä nää lammaspaimentajat ei ole päässeet paimentamaan ollenkaan, viime syksynä he saivat pellon ja myös lampaat joita voi paimentaa luvattiin talon puolesta...koko tän kesän pellolla tallusteli kuitenkin vain pari pässiä joten paimentamisesta ei tullut mitään, eikä siten myöskään paimenkisoihin menemisestä :(

(Paimentamista varten on oltava vähän isompi lauma lampaita, laumasta otetaan aina muutama lammas paimennettavaksi eri aitaukseen.
Lampaita ei stressata liialla paimentamisella eikä lampaat mitenkään kärsi siitä että ne ovat paimennettavina.
Lampaat ovat hyvävointisia, kesyjä ja ystävällisiä..hmm..nää veikot vähän liiankin ystävällisiä :)
Nää on muutaman vuoden takaisia lampaita, aidan takana näkyi vielä Sirukin joka lopetettiin viime syksynä 15,5 vuotiaana <3 )

Vasta nyt on viime syksynä tehtyyn aitaukseen ilmaantunut muutama lammas, mutta eihän tuo auta jos vasta elokuun puolessavälissä lampaat tulevat, ennen kesälampaat on tulleet toukokuussa tutusta paikasta.
Viime syksynä me tehtiin talkoilla sinne lähes kilometri aitaa pellon ympäri ja nyt aita kyllä haetaan pois tai myydään pellon omistajalle, tarvitseehan he aidan jos pitävät siellä eläimiään.
He saavat pelkän aidan hinnalla työn ja tolpat joten halvalla saisivat aidan.
Jos eivät osta niin otetaan se pois ja tuodaan uuteen paikkaan..

Joten koska me nyt ollaan tehty koko kesä ankka-aitaa (tai oikeastaan monta vuotta jotain aitaa) niin kyllähän tässä kanakopin ja ankkojen talvipaikan tekemisen ja marjastamisen/sienestämisen lomassa vielä ehtii vetämään kilometrin lammas-aitaa ....JEEE... Helppo nakki  <3



                                            Kaksi räpiköijää vierekkäin :)

                                          Sir William on aina yhtä ihana <3


            Rakkautta yli rajojen <3  Kuka sanoo että tapellaan kuin kissa ja koira :)


Myönnän että tarvitsen raskasta ruumiillista työtä, en ikinä vois kuvitella istuvani kaiken päivää naputtelemasssa konetta ..äääkksss :(
Tätä blogiani oon nyt kuitenkin päättänyt päivitellä vähän useammin kuin ennen, ei kai tästä kukaan ole kiinnostunut mutta ei haittaa - kunhan sadepäivinä naputtelen :)

                          Sir Williamin kesäriemua :) Kuuleppas Viljo- kaurapellossa EI saa juosta !!!!!!!!!!


















3 kommenttia:

  1. Hih, taas kävi samalla lailla kun viimeksi kommentin kanssa. =)
    Tää tahti tässä blogin päivityksessä, on paljon parempi, näin lukijan näkökulmasta! :-D
    Voi Maukka-parkaa, ilme kertoo kaiken....
    Meillä pääsis enemmänkin traktorilla ajelua treenailemaan, kun niitä on pari kertynyt nurkkiin. Tervetuloa! =D

    VastaaPoista
  2. Johan nyt on kumma juttu, eka kommentti ei vaan tule esiin :(
    Eli siis tää on kommennti nro 2. katsotaan montako joudun laittamaan enennekuin joku ilmaantuu sivulle asti, mitähän ihmettä tää google gämmäilee.....
    Joten tuosta traktorista, että kiitos vaan tarjouksesta, onko traktoreille olemassa oma romuralli, niihin mä voisin osallistua :)
    Anne mua jo yritti kovasti kaupata syyshommiin naapurinsa pelloille, mikäs siinä jos saan tuntipalkan HEH ... :)

    VastaaPoista
  3. APUVA MUN KONE NIELEE KOMMENTTEJA !!!
    Täähän on kun pesukone, kun laittaa kymmenen sukkaparia niin ainakin puolet sukista on pesun aikan kadonnut pesukoneen loputtomaan kitaan :) Niin ja syksy on selvästi tulossa mulla on MARKKU-villikset jalassa <3 :) Se ei ole vielä huomannut että pöllin ne eilen....

    VastaaPoista